Thursday 2 September 2010

''Мирър'': Капело, махай се след България

Фабио Капело трябва да бъде уволнен в сряда сутринта, така започва обширен материал за селекционера на Англия в "Дейли Мирър", от който става ясно, че почитателите му на Острова вече не са много.

Няма значение какъв ще е резултатът от мача срещу България на "Уембли" в петък. Нито пък има значение дали Англия ще спечели или ще загуби, или ще направи реми срещу Швейцария в Базел, във вторник.

Очевидно е, че всичко свърши за Капело. Това е очевидно още откакто чухме последния съдийски сигнал в Блумфонтейн, който сложи край на участието на Англия на световното първенство в ЮАР. Капело трябваше да изчезне тогава. Той трябваше да бъде уволнен преди самолетът на "трите лъва" да излети от Йоханесбург.

Всеки знае, че той трябваше да си е отишъл вече. ФА го знае, английските фенове го знаят, играчите го знаят, но най-вече - самият Капело е наясно с това.

Вижда се от езика на тялото му. Ентусиазмът от работата му изчезна. Енергията и жизнеността бяха изтръгнати от него от начина, по който се провали в опита си да накара играчите да играят за него в Южна Африка.

По време на приятелската среща с Унгария миналия месец,той изглеждаше като човек, който върви върху екскременти. Изглеждаше като човек, който не може да бъде притесняван повече. Той не стана от резервната скамейка. Не празнува, когато Англия вкара гол.

Може би победи срещу България и Швейцария, победи, които не са от решаващо значение, ще му купят малко време. Но в действителност тези шест точки, въпреки че ще повдигнат духа в обезсърчения английски тим, ще бъдат постижение само на хартия.

Навсякъде в английския национален отбор цари прикрит хаос. Като следствие от мачовете на тима на Мондиал 2010, от ФА казаха, че искат английски треньор да бъде асистент на Капело. Къде е той? Освен това Капело обеща да доведе група млади играчи, които да сменят провалилите се в ЮАР. Тогава той прати най-добрите от тях - Джак Уилшър и Джак Родуел в младежкия национален отбор.

Голата истина е тази: Капело загуби доверието на играчите си в Южна Африка и няма да го спечели отново. Това просто няма да стане. Не днес. Не и в този век.

За съжаление той загуби уважението на много футболисти и на много бъдещи играчи в националния отбор. Хора от състава се върнаха от ЮАР и споделяха със съотборниците си за лошата работа на Капело по време на шампионата на планетата. Говорих с двама бъдещи английски национали за това и те споделиха колко са били учудени, когато са чули какво е правил той на световното.

Една загуба в предстоящите два мача и Капело вероятно ще си замине незабавно. Победа и равенство може и да го остави още малко налко начело на тима. Но дали това изобщо ще бъде от полза за някого? Работата е там, че миналия път Капело вдъхнови една блестяща квалификационна кампания, но видяхме, че това не доказва нищо.

Да победим България и Швейцария ще бъде нещо, но историята показва, че квалификациите не означават нищо, когато Капело заведе отбора си на голям шампионат. Той вече не е правилният човек за Англия. Нека преживеем следващите седем дни и тогава да приключим всико това.

No comments:

Post a Comment